Regler og råd for bruk av IKT-utstyr

Regler for bruk av IKT-utstyr

Sørg for at du som elev kjenner skolens regler for hvordan du skal bruke IKT-utstyret på skolen. Reglene gjelder både når du bruker skolens utstyr og privat utstyr i undervisningen.

1.     PCer og nettbrett i Osloskolen er verktøy for skolearbeidet. Det er skolen som eier utstyret, og det skal behandles forsiktig og tas godt vare på.

2.     Vær en god venn, også på internett. Si fra til en voksen hvis du opplever noe som ikke er greit.

3.     IKT-utstyret skal brukes til læringsaktiviteter. Bruk ikke utstyret til å søke etter upassende innhold, som vold og pornografi.

4.     Passord er viktig og privat. Bruk ditt eget brukernavn og pass på at det bare er ditt. Velg et lurt passord som du holder for deg selv.

5.     Tenk deg godt om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på internett. Husk at du ikke kan dele bilder av andre uten å spørre om lov.

Nettvettregler for Svendstuen skole.

 1. Fortell aldri noen du treffer på internett hvor du bor, ditt telefonnummer eller navnet på skolen din, med mindre dine foreldre eller læreren gir deg tillatelse.
 2. Ikke send bilde av deg selv, kredittkortnummeret eller andre bankopplysninger, eller noe som helst annet over internett uten å spørre foreldre eller lærer først.
 3. Avtal aldri å møte noen som du har truffet på internett, uten godkjenning fra foreldre eller lærer. Spør en voksen om å være med på det første møtet som bør skje på et offentlig sted.
 4. Ikke bli værende i en samtalegruppe hvis noen sier eller skriver noe som gjør at du føler ubehag eller blir redd. Fortell alltid om det til foreldre eller lærer.
 5. Svar aldri på frekk, grov eller uanstendig E-post eller post på nyhetsgrupper (News) .
 6. Si alltid fra til foreldre eller andre voksne om du kommer over ekkelt eller grovt språk eller bilder.
 7. Vær deg selv. Ikke gi deg ut for å være noe annet eller noen andre enn deg selv.
 8. Elevene får ikke oppholde seg på datarommet uten at en datakyndig person er tilstede.
 9. Utenom den organiserte undervisningen kan elevene kun benytte skolens internett-tilgang der det er en ansvarlig voksen tilstede.
 10. Brudd på nettvettreglene, samt snoking på andres områder, vil føre til utestenging fra datarommet og/eller fra internett.

Tips og råd

 • Husk at internett aldri glemmer. Det du publiserer, kan bli der for alltid.
 • Husk at hvem som helst kan skrive tekster på internett, og det som står der trenger ikke å være sant. Sjekk kilder og still spørsmål hvis du er usikker på om noe du leser på nett er riktig.
 • På internett kan du finne og dele informasjon, bilder, video og musikk. Husk at det ikke er alt du kan bruke fritt og at du må ta med informasjon om kilden til det du bruker.
 • Gjør deg godt kjent med råd og anbefalinger for nettvett og trygg bruk av IKT. For eksempel www.dubestemmer.no eller https://www.ung.no/nettvett/